Avustralya’dan tarihi çıkış: Filistin’i devlet olarak tanıyabiliriz

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana sürdürdüğü katliamda dünyadan tepkiler çığ gibi büyüyor. Avustralya, Filistin ile İsrail arasındaki resmi barış süreci tamamlanmadan Filistin’i devlet olarak tanıyabileceğini bildirdi.

Avustralya’dan tarihi çıkış: Filistin’i devlet olarak tanıyabiliriz
REKLAM ALANI
Yayınlama: 11.05.2024
A+
A-

Avustralya Yayın Kuruluşunun (ABC) haberine göre, Dışişleri Bakanı Penny Wong, dün, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda, Filistin’e BM üyeliği ve ilave haklar talep edilen karar tasarısının kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, ülkesinin “evet” oyu kullandığını anımsattı.

Avustralya'dan tarihi çıkış: Filistin'i devlet olarak tanıyabiliriz

Oylamanın, Filistin’i tanıyıp tanımamaya dair değil Filistin’e BM forumlarında yer almak konusunda ek haklar tanımaya ilişkin olduğunu vurgulayan Wong, “Desteklediğimiz karar, hem İsraillilere hem Filistinlilere uzun vadeli barış ve güvenlik sağlanmasına dair.” ifadesini kullandı.

Wong, zamanı geldiğini düşündüklerinde Avustralya’nın Filistin’i tanıyacağını kaydetti.

“Söylemek istediğim şu ki; Avustralya artık tanınmanın ancak barış sürecinin sonunda gerçekleşebileceğini düşünmüyor. Barış sürecinin bir parçası olarak da gerçekleşebilir.” değerlendirmesinde bulunan Wong, ancak iki devletin kurulmasıyla İsrail’in barış ve güvenliğinin sağlanacağını belirtti.

Wong, Avustralya’nın bölgesindeki Yeni Zelanda, Japonya, Endonezya, Singapur ve Güney Kore gibi çok sayıda müttefikiyle karar tasarısına destek vermesinin pozisyonunda yalnız olmadığını gösterdiğini vurguladı.

Bakan Wong, artık açıkça bir ateşkesin müzakere edildiğini, acil insani ateşkes ve barış sürecinin başlangıcını görmek istediklerini kaydetti.

Avustralya'dan tarihi çıkış: Filistin'i devlet olarak tanıyabiliriz

– YENİ ZELANDA GAZZE’DE DERHAL KALICI ATEŞKES ÇAĞRISINDA BULUNDU

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters da yaptığı açıklamada, ülkesinin BM Genel Kurulu’ndaki oylamada kullandığı “evet” oyunun, “uluslararası toplumun bölgeyi kuşatmaya devam eden sonsuz şiddet döngüsünden duyduğu hayal kırıklığını yansıttığına” işaret etti.

“İsrail ile barış içinde yan yana yaşayacak müstakbel bir Filistin devletinin tek kalıcı ve adil çözüm olduğunu sürekli olarak belirttik. Bu da ancak tarafların bu çatışmayı sona erdirmesi ve müzakere masasına dönmesiyle başarılabilir.” ifadesini kullanan Peters, Gazze’de derhal kalıcı bir ateşkes çağrısında bulundu.

Peters, Gazze’deki felaket niteliğindeki insani krizin, Refah’a askeri müdahaleyle değil yalnızca müzakere masası etrafında bir araya gelecek taraflarca çözülebileceğini belirterek, gerilimin derhal düşürülmesini istedi.

Avustralya'dan tarihi çıkış: Filistin'i devlet olarak tanıyabiliriz

– BM GENEL KURULU, FİLİSTİN HAKKINDAKI KARAR TASARISINI KABUL ETTİ

BM Genel Kurulu’nda dün yapılan oylamada, Filistin’in BM üyeliğinin Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) tekrar görüşülmesi ve “gözlemci” statüsündeki Filistin’e bazı ilave haklar tanınması talep edilen karar tasarısı kabul edildi.

Türkiye’nin yanı sıra 80’e yakın ülkenin ortak sunucusu olduğu karar tasarısı, 193 üyeli BM Genel Kurulu’nda 143 “evet” oyuyla kabul edildi. Tasarı 25 “çekimser” oy alırken, aralarında ABD, Arjantin, Papua Yeni Gine, Çekya ve Macaristan’ın bulunduğu 9 ülke “hayır” oyu kullandı.

Kararda, “Filistin’in BM Şartı’nın 4. maddesi uyarınca BM’ye üyelik kriterlerini yerine getirdiğine ve bundan dolayı BM’ye üye olarak kabul edilmesi” gerektiğine işaret edildi.

Filistin, 2011’de de BM’ye tam üyelik başvurusu yapmış ancak BMGK’de gereken desteği alamamıştı. Filistin, 2012’de BM’de “daimi gözlemci statüsüne” kavuşmuştu.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.